Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
KNOW YOUR BODY

Nutrition Services

Κάνε τη διατροφή σου εδώ!

Στο Blue Plate, η παρασκευή θρεπτικών γευμάτων συνδυάζεται με την εκπαίδευση πάνω στη σωστή θρέψη, γι’ αυτό, πέραν της διαιτολογικής συμβουλευτικής με τους εξειδικευμένους διατροφολόγους μας, παρέχουμε και μία εκτεταμένη σειρά διατροφολογικών υπηρεσιών, τις οποίες σας προσκαλούμε να γνωρίσετε.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η Λιπομέτρηση και η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιούνται με την Tanita MC 780, όπου λαμβάνονται τα αποτελέσματα με εξαιρετική ακρίβεια. Η τεχνολογία βασίζεται στη μη επεμβατική τεχνολογία βιοηλεκτρικής εμπέδησης πολλαπλών συχνοτήτων, όπου ένα χαμηλό ηλεκτρικό σήμα διαπερνά τα υγρά των μυϊκών ιστών, αλλά συναντά δυσκολία στο να διαπεράσει τον λιπώδη ιστό.

Αυτή η δυσκολία στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος στον λιπώδη ιστό ονομάζεται βιοηλεκτρική αντίσταση και μας δίνει αποτελέσματα για το βάρος, το συνολικό ποσοστό λίπους, τη μυϊκή μάζα, τον βασικό μεταβολισμό, το σπλαχνικό λίπος, το ενδοκυττάριο και το εξωκυττάριο υγρό του ανθρώπινου σώματος. 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΠΤΥΧΟΜΕΤΡΟ

Το δερματοπτυχόμετρο μετρά το πάχος των δερματοπτυχών, τη μέτρηση δηλαδή του πάχους της μεγαλύτερης αποθήκης λίπους στον οργανισμό, του υποδόριου λίπους. Η τεχνική αφορά τον διαχωρισμό της δερματικής πτυχής από το μυ με απώτερο σκοπό τη μέτρηση του πάχους αυτής -συμπεριλαμβανομένου και του υποδόριου λίπους. Αυτό επιτυγχάνεται τραβώντας το δέρμα, διαχωρίζοντας το από τον μυ και τοποθετώντας το δερματοπτυχόμετρο στο συγκεκριμένο σημείο.

Χρησιμοποιείται τόσο σε κλινικά περιστατικά όσο σε εγκύους και αθλητές. Τα ακριβή σημεία δερματοπτυχομέτρησης είναι στον δικέφαλο και τρικέφαλο στα χέρια, υποωμοπλατιαία στο επάνω μέρος της πλάτης, υπερλαγόνια στο πλαϊνό μέρος της κοιλιάς, στην κοιλιακή χώρα, στον μηρό και στη γαστροκνήμια περιοχή. Χρησιμοποιείται δερματοπτυχόμετρο μεγάλης ακρίβειας, γίνονται τρεις διαδοχικές μετρήσεις, συνήθως στη δεξιά πλευρά του σώματος και ποτέ σε βρεγμένο δέρμα ή μετά την άσκηση.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΠΤΥΧΟΜΕΤΡΟ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε ηρεμία (RMR) είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης για τον κάθε εξεταζόμενο. Η συσκευή μέτρησης βασικού μεταβολισμού Cosmed Fitmate μετρά την ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες (κατανάλωση Ο2 για την καύση υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών, το παραγόμενο CO2 και την έκλυση αζώτου με τη μορφή ουρίας). H διαφορά στην ποσότητα αντανακλά στην παραγόμενη ενέργεια και προσδιορίζει τον βασικό μεταβολισμό.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που είναι αποτέλεσμα των φυσικών διεργασιών που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό (μεταβολισμός, αναπνοή, άσκηση) απελευθερώνονται στην κυκλοφορία και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς μέσω της μεθόδου της οξειδώσεως, όπως η σκουριά στο σίδερο. Υπάρχουν γιατί προασπίζουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, αλλά ο αριθμός τους πρέπει να διατηρείται σχετικά χαμηλός, γιατί μπορούν να επιτεθούν και στα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς που μπορούν να διαχειριστούν τις οξειδωτικές ουσίες, τα αντιοξειδωτικά μόρια που κυκλοφορούν και ως συμπληρώματα διατροφής. Αυτά είναι οι βιταμίνες B, C, E, το φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρος, και άλλες ουσίες που απαντώνται στη φύση όπως ρεσβερατρόλη, γλουταθειόνη κ.λπ.

Σε συνθήκες έντονου ψυχικού στρες, μυϊκής καταπόνησης, καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, ο αριθμός αυτών των μορίων μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα και να δημιουργούν οξειδωτικό στρες και μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Έτσι, δημιουργούνται βλάβες και φλεγμονές, χρόνια νοσήματα, αθηροσκλήρωση κ.λπ. Η μέτρηση του οξειδωτικού στρες που γίνεται με το Fras 5 απαιτεί τη λήψη αίματος (από το δάχτυλο) και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 15 λεπτών. Η αντιμετώπιση γίνεται με αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή καλυτέρευση διατροφικών συνηθειών, αύξηση σωματικής δραστηριότητας και κατανάλωση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ

Το DNA, ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου, δίνει πολλές πληροφορίες για την εξέλιξη της υγείας του. Έτσι μια γενετική ανάλυση καταδεικνύει:

  • πώς τα γονίδια επηρεάζουν τον έλεγχο του βάρους
  • τις δυσανεξίες σε τρόφιμα
  • την ικανότητα αποτοξίνωσης
  • τις αντιοξειδωτικές ανάγκες
  • την ευαισθησία σε θρεπτικά συστατικά
  • το ποσοστό απορρόφησης των βιταμινών από τον οργανισμό
  • την πιθανή επίπτωση που έχουν τα γονίδια στα επίπεδα των βιταμινών
  • το αθλητικό προφίλ δύναμης ή αντοχής
  • την αεροβική ικανότητα & τον μυϊκό όγκο
  • το ρίσκο τραυματισμών στους τένοντες, στις αρθρώσεις και στους μυς
  • την αποθεραπεία μετά την άσκηση 
  • το προσωπικό κίνητρο για άσκηση

Με τη Γενετική Ανάλυση ενημερώνεται ο διαιτώμενος για το γενετικό του προφίλ, και σε συνεργασία με τον διαιτολόγο γίνονται στοχευμένες αλλαγές εκεί που θεωρείται απαραίτητο.

ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Η παχυσαρκία και η υπερβαρότητα είναι κλινικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από υπέρμετρη συσσώρευση λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Ο διαχωρισμός του παχύσαρκου ατόμου από το υπέρβαρο γίνεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), όπου διαιρούμε το βάρος με το τετράγωνο του ύψους, και αν το αποτέλεσμα είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 25 το άτομο χαρακτηρίζεται υπέρβαρο, ενώ αν ξεπερνά το 30 θεωρείται παχύσαρκο. Επίσης, μια περαιτέρω αξιολόγηση κατανομής του λίπους αποτελεί η αναλογία μέσης-γοφού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά η αναλογία μέσης-γοφών να μην ξεπερνά το 0,89 για τις γυναίκες και τις 0,9 μονάδες για τους άνδρες. Το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, οστεοαρθρίτιδα, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και άσθμα.

Στο BLUE PLATE παρέχεται διττή υπηρεσία:

Αφενός οι διαιτώμενοι εκπαιδεύονται, ούτως ώστε να πετύχουν την εξασφάλιση ενός σωστού ύπνου (Μη REM Στάδιο 1, Mη REM Στάδιο 2, Mη REM Στάδιο 3, REM Στάδιο 4), κινητοποιούνται ως προς την επίτευξη της κίνησης και της άθλησης, και τέλος πληροφορούνται για τον συνδυασμό και των τριών μακροθρεπτικών συστατικών (δηλαδή πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, λίπος) και στα τρία βασικά τους γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Αυτός ο συνδυασμός έχει ως συνέπεια να παραχθεί η σεροτονίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, που επιφέρει τον έλεγχο και τον κορεσμό, συντελεί στην παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, και έτσι να κατακτηθεί και να διατηρηθεί ο στόχος του επιθυμητού βάρους.

Αφετέρου, εκτός από την αξιολόγηση διατροφικής κατάστασης, διατροφικής διάγνωσης, διατροφικής παρέμβασης και εκτίμησης αποτελεσμάτων διατροφικής φροντίδας, μπορούν να επιλέξουν πιάτα που προσφέρονται στο Blue Plate, τόσο σε καθημερινή, όσο σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, και αποτελούν συνδυασμό και των τριών μακρομορίων (πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, λίπος). Τα γεύματα περιέχουν φυτικές ίνες, των οποίων η κατανάλωση προκαλεί ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, γιατί συγκρατούν νερό, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ελαττώνουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Κάθε επιλογή από το menu μας είναι διατροφολογικά ελεγμένη, θερμιδομετρημένη, παρασκευασμένη στα σκεύη υψηλής τεχνολογίας από τιτάνιο, τα salad master, και αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Η κλινική διατροφολογία έχει να κάνει με τη διατροφική κατάσταση των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια. Στον χώρο μας αντιμετωπίζονται περιστατικά όπως:

  • Καρδιακά Νοσήματα και Διατροφή
  • Υπέρταση και Διατροφή
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Νοσήματα Νεφρών
  • Νεοπλασίες και Διατροφή
  • Διαταραχές του ανώτερου κ κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος
  • Διαταραχές ήπατος
  • Παχυσαρκία
  • Οστεοπενία
  • Τροφικές αλλεργίες και Δυσανεξίες
  • Αυτοάνοσα Νοσήματα
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Αθλητική Διατροφή είναι πολύ σημαντική για τις αποδόσεις αλλά και τις επιδόσεις του αθλητή. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να συστήνεται μια κατάλληλη διατροφή προαγωνιστικά, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τον αγώνα. Το ίδιο συμβαίνει και για τις περιόδους των προπονήσεων, αλλά και για τις ενδιάμεσες περιόδους. Η Συνολική Ενεργειακή Δαπάνη για έναν αθλητή καθορίζεται από τον Μεταβολικό Ρυθμό εν ηρεμία (RMR) (60-70%), τη θερμική επίδραση της τροφής (10%), τη Δαπάνη Ενέργειας κατά την άσκηση (10-15%) και τη Θερμογένεση από δραστηριότητα που δεν προέρχεται από άσκηση (10%). Η συνιστώμενη ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών για τα περισσότερα είδη των ασκήσεων είναι 60-70% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σε υδατάνθρακες, 20% σε πρωτεΐνες και 20% περίπου σε λίπος. Τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι άκρως απαραίτητα σε μια ισορροπημένη αθλητική διατροφή. Η σωστή ενυδάτωση των αθλητών παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην απόδοση τους και έτσι γενικά 2 ώρες πριν την άσκηση πρέπει να καταναλώνονται 500-600 ml υγρών, κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να καταναλώνονται 200-350 ml υγρών κάθε 15’ και μετά την άσκηση θα πρέπει να καταναλώνεται επαρκής ποσότητα υγρών, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Η ενίσχυση των αθλητών με συμπληρώματα διατροφής και εργογόνα βοηθήματα συντελεί στην επίτευξη του στόχου τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

Η διατροφή που ακολουθείται προκειμένου να αυξηθεί η μυϊκή μάζα είναι ενισχυμένη σε πρωτεΐνη, αλλά θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στην ποιότητα και ποσότητα της διατροφής, στην ποσότητα και στην ποιότητα της πρωτεΐνης, στο πρόγραμμα προπόνησης και στα επιπρόσθετα συμπληρώματα και εργογόνα βοηθήματα που χορηγούνται. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης πρέπει να συνδυαστεί με προπόνηση ασκήσεων με αντιστάσεις. Επίσης η κατανάλωση γάλακτος προ ύπνου λόγω περιεκτικότητας σε καζεΐνη, που είναι μια πρωτεΐνη αργής απορρόφησης, φαίνεται να τροφοδοτεί το μυϊκό σύστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης που θα χορηγείται ως συμπλήρωμα έχει ιδιαίτερη σημασία και φαίνεται ότι η Λευκίνη, που είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, διακλαδισμένης αλύσου (BCAAs, Branched Chained Amino Acids), βοηθά στην καθυστέρηση της μυϊκής κόπωσης και στην επισκευή των κατεστραμμένων μυϊκών ινών μετά την άσκηση. Άλλο ένα εργογόνο βοήθημα που θα συντελούσε στην αύξηση της μυϊκής μάζας είναι η κιτρουλίνη, η οποία είναι πρόδρομος του ΝΟ (Μονοξείδιο του Αζώτου), το οποίο ευνοεί την παροχή οξυγόνου στους μύες, που σημαίνει ότι έχουν αυξημένη αντοχή στην άσκηση. Για την πλειονότητα των ατόμων, η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης βάσει της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής (ISSN) είναι 1,4-2 gr/kg σωματικού βάρους. Η πρόσληψη λευκίνης ανέρχεται σε 700-100 mg σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πρόσληψη και των άλλων απαραίτητων αμινοξέων. 

Σημαντική θεωρείται η ομοιόμορφη κατανάλωση της πρωτεΐνης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ

Η σωστή διατροφή της εγκύου είναι εξίσου σημαντική τόσο για τη δική της υγεία, όσο και για την υγεία του εμβρύου που κυοφορεί. Τα απαραίτητα στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν στην κύηση και στον θηλασμό είναι:

  • To Φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση DNA και RNA. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 400 mg. Τρόφιμα πλούσια σε Φυλλικό οξύ είναι το σπανάκι , το σπαράγγι, τα όσπρια, το μπρόκολο, η μπανάνα, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή και το συκώτι.
  • Η λήψη Σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κρίνεται απαραίτητη -κυρίως στον 2ο και 3ο μήνα της κύησης. Ο σίδηρος διακρίνεται σε αιμικό σίδηρο (δισθενής), που βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ο μη αιμικός (τρισθενής), που βρίσκεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και απορροφάται δυσκολότερα από το σώμα σε σχέση με τον ζωικό. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 18 mg και βρίσκεται στα όσπρια, στους σπόρους, στα αποξηραμένα φρούτα στο tofu, στο κακάο και στη μαύρη σοκολάτα, στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι και στα οστρακοειδή.
  • Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και του θηλασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ασβεστίου και να πραγματοποιηθεί η σωστή ανάπτυξη του σκελετού του βρέφους. Τα λιπαρά ψάρια είναι πηγή βιταμίνης D, τα μανιτάρια, οι κρόκοι αυγών και τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα σύκα, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αμύγδαλα και το πορτοκάλι. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το Ασβέστιο είναι 1000 mg και για τη βιταμίνη D είναι 400-800 IU.
  • Η βιταμίνη Β12, η οποία δρα σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β6 μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νοητική λειτουργία του βρέφους. Συνήθεις πηγές Β12 είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα θαλασσινά, το μοσχαρίσιο κρέας, οι σαρδέλες και η διατροφική μαγιά.  Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 2,5 mg.
  • Η βιταμίνη Κ μπορεί να προφυλάξει τα πρόωρα νεογνά από επιπλοκές που οφείλονται σε αιμορραγία. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα φυτικά έλαια, ορισμένα φρούτα, ενώ εκείνα που περιέχουν βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη) είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα αυγά και οι ξηροί καρποί. Συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 90 mcg/ημέρα για έγκυες και θηλάζουσες.
  • Τα Ω-3 Λιπαρά παίζουν σημαντικό στην ανάπτυξη του βρέφους στη μήτρα, συμβάλλοντας στον σχηματισμό των ιστών του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των οφθαλμών. Τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται είναι ο τόνος, οι σαρδέλες, ο σολομός, τα λευκά ψάρια και οι ρέγκες. Επίσης πλούσια σε Ω-3 λιπαρά είναι τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το tofu.
  • Σημαντικά είναι τα μέταλλα Μαγνήσιο, Ψευδάργυρος, Χαλκός και Ιώδιο. Το Μαγνήσιο είναι σημαντικό για την ομαλή αγγειακή κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και προεκλαμψίας. Μητέρες με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου παρουσιάζουν τον κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος. Το Ιώδιο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη διατήρηση των μητρικών θυρεοειδικών ορμονών, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των νεύρων, της καρδιάς, των αγγείων, και η έλλειψη του προκαλεί αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με το σίδηρο. Τρόφιμα πλούσια σε Μαγνήσιο είναι τα ψάρια, το αβοκάντο, οι σπόροι σόγιας, τα όσπρια, οι μπανάνες και η μαύρη σοκολάτα. Συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 250 mg. Τρόφιμα πλούσια σε Ψευδάργυρο είναι τα κόκκινα και λευκά κρέατα, το συκώτι, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα, τα οστρακοειδή, οι κολοκυθόσποροι και το σουσάμι. Συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 8-11 mg. Τα τρόφιμα που περιέχουν χαλκό είναι τα οστρακοειδή, το κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, η σοκολάτα, το κακάο, οι πατάτες, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και κάποια αποξηραμένα φρούτα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 900 mcg. Τα τρόφιμα που περιέχουν Ιώδιο είναι το ιωδιούχο αλάτι, τα φύκια (kelp, wakame kombu), τα μύρτιλα, το φρέσκο ψάρι, τα μύδια, το κοτόπουλο και οι γαρίδες. Συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 220 mcg για τις έγκυες και τα 290  mcg για τις θηλάζουσες.
  • Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε παίζουν σημαντικό ρόλο στην περίοδο της κύησης διότι η πρώτη εξασφαλίζει μηχανική αντοχή στη μεμβράνη που περιβάλλει το έμβρυο και η δεύτερη μειώνει το οξειδωτικό στρες που μπορεί να δυσχεραίνει την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν βιταμίνη C είναι η παπάγια, η γκουάβα, η πιπεριά τσίλι, η ντομάτα, το μπρόκολο, οι φράουλες, το γκρέιπφρουτ, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο ανανάς, η πατάτα, ο αρακάς, το ακτινίδιο, το μάνγκο κ.λπ. Συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 60 mg με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι το αβοκάντο, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, τα σπαράγγια και η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 15 mg.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ